kazakça 2024

KAZAK TÜRKÇESİ A(1)

Kayıt: 15 Nisan 2024- 06 Mayıs 2024

Başlangıç ve Bitiş: 06 Mayıs 2024 – 06 Haziran 2024

Program Günleri ve Saatleri: Program günleri “Pazartesi, Salı ve Perşembe”dir. Toplam 40 saat ve 5 haftadır. Dersler hafta içi akşamları saat 18.30 ile 21.30 arasında Zoom uygulaması üzerinden çevrim içi (online) gerçekleştirilecektir.

Not: Program ücreti KDV dâhil 1.500 Türk Lirası olup ASBÜ personeli, öğrencisi, eşi, çocukları ve mezunlarına %20 indirim (1.200 lira) uygulanır.

KAYIT

ASBÜ TÖMER’in resmî web sayfasında (https://tomer.asbu.edu.tr), yer alan “Kayıt” sekmesinden “Kazak Türkçesi Kaydı” seçeneğine tıklayarak veya buradan Başvuru Formunu  doldurarak kaydınızı yapabilirsiniz. Sorularınız için tomer@asbu.edu.tr e-posta adresimiz aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz. Ön kaydı kabul edilen adaylara e-posta yoluyla dönüş yapılacak ve kaydın kesinleşmesi için aşağıda verilen hesaba adayın kayıt ücretini yatırması istenecektir. Ön kayıt yapılmadan hesaba yatırılan ücretler dikkate alınmayacaktır.

Ön kayıt ve yatırılacak ücret sonrasında kesin kaydı yapılan adaylar, formda belirttikleri iletişim bilgilerinden hareketle kursun başlamasına yakın bir tarihte oluşturulacak WhatsApp grubuna dâhil edilerek buradan kendilerine kursun işleyişine ilişkin gerekli bilgiler verilecektir.

Hesap Adı:

TR Hesap Adı: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi

IBAN No: TR56 0001 2009 4110 0044 0000 27

Not: Açıklama kısmına “Kazak Türkçesi Kursu + Kursiyerin adı ve soyadını + T. C. kimlik numarasını” yazınız. Taksitle ya da kredi kartıyla ödeme yapılamamaktadır.

Ders Tanım Bilgileri

Dersin sorumlusu

Dr.Öğr. Üyesi Mikail CENGİZ

Dersin amacı

Türk dili ailesinden Kazakçanın Avrupa Dil Portfolyosu içeriklerine bağlı kalınmak koşuluyla A1 düzeyinden öğrenilmesi.

Dersin öğrenme çıktıları

Kazakça olarak konuştuğu kişilerin yavaş ve anlaşılır bir şekilde konuşması ve yardıma hazır olması halinde basit düzeyde iletişim kurabilir. Kendini ya da başkalarını tanıtabilir, bu bağlamda, nerede oturduğu, kimleri tanıdığı, sahip oldukları ve benzeri temel sorular yoluyla iletişim kurabilir. Somut gereksinimlerini karşılayabilmek adına bilinen, günlük ifadeleri ve çok temel deyimleri anlayabilir ve kullanabilir.

Kazakça dinlemede kendisiyle, ailesiyle ve yakın çevresiyle ilgili tanıdık sözcükleri ve çok temel kalıpları, yavaş ve net konuşulduğunda anlayabilir.

Kazakça okumada katalog, duyuru ya da afiş gibi yazılı metinlerdeki bildik adları, sözcükleri ve çok basit tümceleri anlayabilir.

Kazakça karşılıklı konuşmada karşısındaki kişinin söylediklerini daha yavaş bir konuşma hızında yinelemesi ve söylemek istediklerini oluşturmada yardımcı olunması koşuluyla, basit yoldan iletişim kurabilir.  O anki gereksinime ya da çok bildik konulara ilişkin alanlarda basit sorular sorabilir ve cevap verebilir.

Kazakça sözlü anlatımda yaşadığı yeri ve tanıdığı insanları betimlemek için basit kalıpları ve tümceleri kullanabilir.

Kazakça yazmada kısa ve basit tümcelerle kartpostal yazabilir. Örneğin; Tatil kartpostalıyla selam göndermek gibi. Kişisel bilgi içeren formları doldurabilir. Örneğin: Otel kayıt formuna isim, uyruk ve adres yazmak gibi.

Dersin içeriği

Kazakça A1

Kaynaklar

Biray, N., Ayan, E. ve Kurmangaliyeva Ercilasun, G. Çağdaş Kazak Türkçesi, İstanbul: Bilge Kültür Sanat, 2015.

Kazakistan ve Kazaklar, Çev. Abdulvahap Kara, İstanbul: Selenge Yay. 2007.

Koç, K., Bayniyazov A. ve Başkapan, V. Kazak Türkçesi-Türkiye Türkçesi / Türkiye Türkçesi-Kazak Türkçesi Sözlüğü, Ankara: TDK Yay. 2019.

Koç, K. ve Doğan O. Kazak Türkçesi Grameri, 3. Baskı. İstanbul: Kesit Yay. 2022.

Koç, K., İşina, A. ve Korganbekov, B. Kazak Edebiyatı 2 Cilt, İstanbul: IQ Yay. 2007.

Qazaq Tili A 1, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Ankara: Grafiker.

Qazaq Tili Türik Tildi Auditoriyağa Arnalğan Oqu Quralı A1, Astana: Qazaqstan Respubliqası ĞjJBM, 2023.

Qazaq Tili A 1, Astana: Qazaqstan Respubliqası MjSM, 2018.

Ders Konuları

5. Hafta

6 Haziran Perşembe

18.30 - 20.30