Skip to main content

Kurslar, Sertifika Programları, Sınav

 

  1. Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programı?

Bu sertifika, hâlihazırda pek çok kurum tarafından yürütülen projelerde yabancılara Türkçe öğretimine yönelik bir istihdam fırsatında size öncelik sağlar, Lisansüstü eğitim başvurularında adayın kendini farklı disiplinlerde geliştirdiğini belgeler, üniversiteler tarafından Türkçe Öğretim Merkezlerine (TÖMER) verilen akademik kadro ilanlarında sertifika şartı varsa ilan şartını sağlamanıza yardımcı olur.

 

  1. Kazak Türkçesi Kursu?

Kazakça veya Kazak Türkçesi (қазақ тілі / Qazaq tili, қазақша / Qazaqşa), Kıpçak grubuna ait Kazakistan'da konuşulan çağdaş Türk dillerinden biridir. Kazak Türkçesi öğrenmek kültürel birikim ve etkileşim fırsatı sunmaktadır. Dünyada yaklaşık 23 milyon kişi, Kazakistan'da da 13 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Kazak Türkçesi diğer Avrupa dillerinin aksine kısa sürede öğrenme ve daha hızlı ilerleme imkânı sunar. İş fırsatı, eğitim, turistik amaçlı ziyaret gibi belirli bir amacın dışında ülkeye ve diline ilgi-merak duyanlar da bu kurstan yararlanmalıdır. 

 

  1. Özbek Türkçesi Kursu ne işe yarar?

Özbekçe veya Özbek Türkçesi (Özbekçe: Oʻzbekcha), Özbekistan'ın resmî dilidir. Altay dillerinin içerisinde sınıflanan Türk dillerinin Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağatayca’nın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir. Özbek Türkçesi, Türkçe ve Azerbaycan Türkçesi dillerinin yanında, Orta Asya genelinde konuşulan Türk dil ailesinin en büyük dilidir. Özbek Türkçesi-Özbekçe, Özbekistan dışına yayılmış olan Özbek Türkleri tarafından; Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Türkmenistan’da da kullanılır. İş fırsatı, eğitim, turistik amaçlı ziyaret gibi belirli bir amacın dışında ülkeye ve diline ilgi-merak duyanlar da bu kurstan yararlanmalıdır.   

 

  1. Uygur Türkçesi Kursu?

Uygurca veya Yeni Uygurca (ئۇيغۇرچه, Uyğurçä veya ئۇيغۇر تىلى, Uyğur tili), Uygurlar tarafından konuşulan, Türk dillerinin Uygur grubunda yer alan bir dilidir. Uygurca, Çin'de yaklaşık 10 milyon kişi tarafından Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) konuşulmaktadır. 300.000 bin konuşuruyla da Kazakistan'da da konuşulan Uygurcanın ayrıca Afganistan, Arnavutluk, Avustralya, Belçika, Kanada, Almanya, Endonezya, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan, Suudi Arabistan, İsveç, Tayvan, Tacikistan, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD ve Özbekistan'da da konuşan toplulukları mevcuttur. Ülkeye ve diline ilgi-merak duyanlar da bu kurstan yararlanmalıdır.   

 

  1. Türkçeyi Etkili, Doğru Kullanma ve Diksiyon kursu?

Dünyadaki diğer diller gibi Türkçeye de özgü bir standart konuşma dili bulunmaktadır. Bu doğrultuda Türkçenin doğru kullanılmasının önemi; öz güven, doğru zaman ve doğru yerde iletişim kurma, akıcı ve anlaşılır konuşma gibi iş ve günlük hayatın birçok noktasındaki etkisiyle daha iyi anlaşılmaktadır. Programda etkili, akıcı, anlaşılır, uygun Türkçe konuşmanın öğretilmesinin yanı sıra ses tonunun daha etkileyici olması ve etkisini kişiler üzerinde bırakacak düzeyde özgüven aşılaması hedeflenmektedir. Bununla birlikte ses bilimsel açıdan sesleri doğru söylerken beden dilini doğru orantıda kullanma ve topluluklar önünde yapılan konuşmalarda heyecanı kontrol etmenin de öğretilmesi programın amaçları arasında yer almaktadır.

 

  1. Kurslara ve sertifika programlarında devam zorunluluğu var mı?

Tüm programlarımızdaki dersler için %80 devam zorunluluğu bulunmaktadır.

 

  1. Program sonunda verilen sertifikalar ne kadar sürede elimize geçmektedir?

Eğitim sonundaki sınavdan sertifika almaya hak kazanmış kişiler sertifika belgesini kargo ile ya da elden teslim alabilir. Sertifikalar eğitim sonrası 14 gün içinde iletilmektedir. 

 

  1. Eğitimlerden aldığımız sertifikalar onaylı mı?

Eğitim sonlarında alınan sertifikalar, birimimizce ıslak imzayla onaylanmakta ve QR kod üzerinden e-devlet (belgesi) ile desteklenmektedir. Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programı için alınan sertifikalarda ayrıca program boyunca alınmış olan dersleri gösteren ders transkripti de verilmektedir.

 

  1. Eğitim programlarına katılmak için Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğrencisi olmak gerekir mi? Katılım şartları nelerdir?

Eğitim programlarına katılmak için Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğrencisi olma şartı bulunmamaktadır. Dil öğrenmek isteyen herkes bu kurslara başvuruda bulunabilir.

 

  1. TÖMER'de (Yabancılar için Türkçe derslerine) istediğim kurdan başlayabilir miyim?

Hayır. TÖMER’e kaydolan bütün öğrencilere dersler başlamadan önce seviye belirleme sınavı yapılır. Bu sınava göre öğrenci uygun kura yönlendirilir.

 

  1. Türkçe dersleri (A1-A2-B1-B2-C1) ne zaman ve kaç saat yapılıyor?

Dersler hafta içi olup haftalık olarak günde 6 saat yapılmaktadır. Kur kur haftalık ve toplam saat bilgisi:

A1: 6 hafta (haftada 30 saat), 180 saat

A2: 6 hafta (haftada 30 saat), 180 saat

B1: 6 hafta (haftada 30 saat), 180 saat

B2: 6 hafta (haftada 30 saat), 180 saat

C1: 8 hafta (haftada 30 saat), 240 saat

 

  1. Türkçe Yetkinlik Sınavı'na kimler katılabilir?

 

Türkçe Yetkinlik Sınavı'na Türkçe dil becerisini belgelemek isteyen herkes katılabilir. Üniversiteye "uluslararası öğrenci" kontenjanından giren bütün öğrenciler öğrenime başlayabilmek için en az B2 düzeyinde Türkçe dil yeterliğine sahip olması gerekir. Lisans ve Lisansüstü eğitimi alanlar ve alacaklar Türkçe yetkinlik düzeyini (C1) seviyesine çıkarmak zorundadır. Türkçe Yetkinlik düzeyini (C1) seviyesine getiremeyen öğrenciler eğitim-öğretime devam edemezler.

We use cookies to ensure you get the most of our services

By using asbu.edu.tr, you are consenting to the use of cookies.